Manja slova Veća slova RSS
>

Prekršajna prijava protiv organizatora protestnog okupljanja

Datum objave: 24.05.2013 17:22 | Autor: Saobraćaj

Ispis Štampaj stranicu


Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije, Ispostave Cetinje podnijeli su danas, 24. maja 2013. godine, Područnom organu za prekršaje zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv M.M. (28) iz Podgorice, zbog osnovane sumnje da je, u svojstvu organizatora protestnog okupljanja nazvanog „Marš protiv mafije – marš za slobodu“, počinio više prekršaja iz Zakona o javnim okupljanjima.

Naime, učesnici protestnog okupljanja su, 20. maja 2013. godine, u periodu od 04,00 do 17,00 časova imali protestnu šetnju duž magistralnog puta Podgorica Cetinje, a protestno okupljanje su imali u periodu od 17,00 do 21,00 čas ispred zgrade Vladinog doma u Cetinju, gdje je te večeri održana inauguracija predsjednika Crne Gore.

Iako se kao organizator skupa obavezao na poštovanje zakonskih propisa, M.M, kako se sumnja, tokom protestnog marša nije ispoštovao odredbe Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Odredbe koje je M.M, u svojstvu organizatora javnog okupljanja, prekršio odnose se na kretanje pješaka, jer su učesnici protestnog marša tokom cijelog trajanja ove aktivnosti u potpunosti zauzeli jednu saobraćajnu traku. Oni su time ometali normalno odvijanje saobraćaja na magistralom putu Cetinje – Podgorica u trajanju od skoro 13 sati u kontinuitetu.

Učesnici protestnog okupljanja su takođe, sumnja se, u intervalu od 07,37 do 07,45 časova, u mjestu Gospoština, u potpunosti blokirali odvijanje saobraćaja, tako što su zauzeli obje saobraćajne trake, jer su učesnici ovog okupljanja sjedjeli i ležali na kolovozu.

Organizator protestnog okupljanja M.M, sumnja se, takođe nije obezbijedio dovoljan broj redara oz redarske službe, ispred Vladinog doma, što je bila njegova obaveza shodno zakonu. Stoga se javni red i mir nije mogao održati stabilnim, tako da je došlo do njegovog narušavanja od strane više učesnika skupa. Ti učesnici su se drsko ponašali i ometali i omalovažavali policijske službenike koji su obezbjeđivali javno okuljanje.

Na osnovu navedenog, a imajući u vidu da je od strone policijskih službenika bio prethodno upoznat sa odredbama Zakona o javnim okupljanjima, protiv M.M. je Područnom organu za prekršaje podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog osnovane sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 31 st. 3 u vezi sa st. 1 t. 2, čl. 31. st. 3 u vezi sa st. 1 t. 6 i čl. 31 st. 5 u vezi sa st.1 t. 6 Zakona o javnim okupljanjima.

Policijski službenici preduzimaju aktivnosti na identifkovanju ostalih učesnika javnog okupljanja, koji su svojim radnjama ometali i omalovažavali policijske službenike u vršenju službene dužnosti ili su na drugi način narušavali javni red i mir.