Мања слова Већа слова РСС
>

Прекршајна пријава против организатора протестног окупљања

Датум објаве: 24.05.2013 17:22 | Аутор: Саобраћај

Испис Штампај страницу


Службеници Министарства унутрашњих послова – Управе полиције, Испоставе Цетиње поднијели су данас, 24. маја 2013. године, Подручном органу за прекршаје захтјев за покретање прекршајног поступка против М.М. (28) из Подгорице, због основане сумње да је, у својству организатора протестног окупљања названог „Марш против мафије – марш за слободу“, починио више прекршаја из Закона о јавним окупљањима.

Наиме, учесници протестног окупљања су, 20. маја 2013. године, у периоду од 04,00 до 17,00 часова имали протестну шетњу дуж магистралног пута Подгорица Цетиње, а протестно окупљање су имали у периоду од 17,00 до 21,00 час испред зграде Владиног дома у Цетињу, гдје је те вечери одржана инаугурација предсједника Црне Горе.

Иако се као организатор скупа обавезао на поштовање законских прописа, М.М, како се сумња, током протестног марша није испоштовао одредбе Закона о безбједности саобраћаја на путевима.

Одредбе које је М.М, у својству организатора јавног окупљања, прекршио односе се на кретање пјешака, јер су учесници протестног марша током цијелог трајања ове активности у потпуности заузели једну саобраћајну траку. Они су тиме ометали нормално одвијање саобраћаја на магистралом путу Цетиње – Подгорица у трајању од скоро 13 сати у континуитету.

Учесници протестног окупљања су такође, сумња се, у интервалу од 07,37 до 07,45 часова, у мјесту Госпоштина, у потпуности блокирали одвијање саобраћаја, тако што су заузели обје саобраћајне траке, јер су учесници овог окупљања сједјели и лежали на коловозу.

Организатор протестног окупљања М.М, сумња се, такође није обезбиједио довољан број редара оз редарске службе, испред Владиног дома, што је била његова обавеза сходно закону. Стога се јавни ред и мир није могао одржати стабилним, тако да је дошло до његовог нарушавања од стране више учесника скупа. Ти учесници су се дрско понашали и ометали и омаловажавали полицијске службенике који су обезбјеђивали јавно окуљање.

На основу наведеног, а имајући у виду да је од строне полицијских службеника био претходно упознат са одредбама Закона о јавним окупљањима, против М.М. је Подручном органу за прекршаје поднијет захтјев за покретање прекршајног поступка, због основане сумње да је починио прекршаје из чл. 31 ст. 3 у вези са ст. 1 т. 2, чл. 31. ст. 3 у вези са ст. 1 т. 6 и чл. 31 ст. 5 у вези са ст.1 т. 6 Закона о јавним окупљањима.

Полицијски службеници предузимају активности на идентифковању осталих учесника јавног окупљања, који су својим радњама ометали и омаловажавали полицијске службенике у вршењу службене дужности или су на други начин нарушавали јавни ред и мир.